Keuze voor een logistieke partner? Eenvoudig of toch niet?

Locatiekeuze van een logistiek dienstverlener. Op het eerste gezicht lijkt dit vanzelf te gaan en de factoren die hierbij een rol spelen vanzelfsprekend. Toch gaat dit verder dan even kijken in jouw netwerk en waar er opslagcapaciteit beschikbaar is. Wat speelt nu een rol bij de keuze voor een logistiek dienstverlener? En hoe overduidelijk zijn de belangrijkste factoren?

In de sector is locatiekeuze een onderwerp. Diverse magazines schreven hier al over. Van 5 factoren tot aan 10 tips, van alles kwam voorbij. Maar daarmee ging de sector ook aan iets anders voorbij. Voor veel bedrijven is het, zeker in de huidige markt, niet noodzakelijk of economisch verantwoord om een eigen kavel voor opslag te huren, kopen of laten bouwen. Veel van deze nieuwe kavels bevinden zich in de traditionele hotspots. Hoe belangrijk zijn die locaties? En waar kies je voor als je niet op zoek bent naar een goede kavel, maar naar een goede logistieke partner? Wij bij MTC zijn in dit vraagstuk gedoken en hebben vijf factoren gevonden die hierin een rol spelen.

 

Service

Volgens de poll gehouden op onze social media kanalen is service belangrijker dan locatie. Vandaar dat deze officieel op één (1) staat. Is dit dan ook de officiële nummer 1? Wij denken van niet. Uiteindelijk zal service een grote rol spelen in de besluitvorming, maar niet doorslaggevend zijn ten opzichte van de locatie. Bij het vinden van de juiste potentiële partner wordt wel gezocht binnen een bepaalde straal in het juiste gebied. Toch wint service het uiteindelijk van de prijs.  Mits de tarieven enigszins vergelijkbaar zijn. 

 

Locatie

 We noemen het maar even de gedeelde eerste plaats. Dat is het lastige aan afwegingen. Deze verschillen voor iedereen. De randvoorwaarden en grenzen zijn ook voor iedereen anders. Maar aan de hand van de locatie van toeleveranciers en afnemers wordt de juiste opslaglocatie nog steeds bepaald. Daarbij speelt de locatie van het kantoor waar het logistieke team zich bevindt ook nog steeds een rol.

 

Prijs

Geen logistiek rijtje compleet zonder deze factor. Het is en blijft een sector en kostenplaats waar het liefst zo veel mogelijk bespaard wordt. Concurrerende tarieven zijn van groot belang.

 

Andere klanten van de locatie

Het type goederen, de type klanten en met name ook welke klanten er al op de locatie opslaan, zijn toch zeker van belang. Hoe schoon is de opslaglocatie en hoe schoon zijn de opgeslagen goederen.  Dit is een factor die zeker niet voor iedereen hoeft te gelden.

 

Groeimogelijkheden

Met het oog op de toekomst zal de beschikbare opslagcapaciteit zeker een rol spelen. Als je er net jouw minimale aantal pallets kwijt kan en er geen mogelijkheid voor groei is, dan zal de keuze ongetwijfeld liever vallen op een locatie die kan meegroeien met jouw bedrijf. Mits de bovenstaande factoren voldoende zijn natuurlijk.

 

 

 

Adres
Smirnoffweg 45
3088 HE Rotterdam
Telefoon
Tel:
010-4102355
E-mail
info@mtcbv.nl